7 de desembre del 2010

Cosmos, Paret del Pessó, Collegats. (V+/Ae, 6b, 380m)

Una perla de Collegats, la primera via oberta a la paret del Pessó (10-1986). Reequipada de dalt a baix, oferint un traçat lògic i molt assegurat. Els dos primers llargs concentren les majors dificultats. L'últim llarg té un pas de V+ en diedre. La resta és un seguit de plaques fàcils i diedres fissurats, generalment de IV/IV+. Bona roca, dificultat assequible, bon traçat, relativament ràpida, motius pels quals és una de les més famoses i repetides de Collegats.

Via nº12, del llibre Collegats (Marc Ollé, Mariona Orfila i A. Ballart)

Dificultat:
6b (MD-) Dif. obligada: V+/Ae
Material: cintes, bagues i friends #0,75,1,2, tascons 4,5,6,7. Estrep opcional.
Equipament: parabolts i claus. Orientació: est
Exposició: baixa-mitjana (1er llarg: mitjana-alta)
Data d'ascensió: 26-10-10

Accés: el mateix que per la via Tànger. De Pobla de Segur cap a Sort, aparcarem entre els 2 túnels, sota la paret del Pessó. Seguim el caminet que puja a la paret, passem sota l'agulla del Gos en direcció S-SO, i veiem un gran sostre amb un bloc gegant al terra. La via comença just sobre el bloc, que grimparem pel seu llom S-SO (IIIº), i on trobarem 2 espits per fer la R0.

Flanqueig del primer llarg, IV+/V expo.

L1. (V, 30m) - Sortim del bloc on fem reunió cap a la dreta, (veiem un cordino blanc en un pont de roca i 3 parabolts). Aquest flanqueig és fàcil però la roca vermellosa i l'exposició exigeixen concentració. Es xapa el pont de roca (difícil de substituir el cordino de corda estàtica, però encara està en bon estat), i trobem una fissureta on el #0,75 ens treurà tensió. Aviat arribem a les xapes, i es puja cap al diedre de roca gris, amb claus i parabolts. Ens posem sobre la repisa, i al costat d'un sabinot fem reunió. Roca a observar en tot el llarg.

La Sílvia als últims metres del L2.

L2. (6b/A0 (V+), 45m) - Damunt la reunió pugem per la xemeneia-diedre (IV+), ens situa en una repisa on hi ha un niu de voltors. La seguim a l'esquerra (I-IIº), on xapem un parabolt i comença el mur vertical de 6b. Es pot fer en A0, però un estrep ajuda en el primer pas. Fem un tram molt dret (possible pas de tascó entre 2 còdols, en un petit "aleje"). 6a mantingut. Seguim en tendència a la dreta, on un pas de diedre ens mena a la reunió (Vº). Vigilar el fregament sobretot entre el diedre inicial i l'Ae.

Començant L3, els amics Sílvia Jordan i Marc Ramos!

L3. (IV, 30m) - Acaben les dificultats, ara toca gaudir. Sortim a l'esquerra per una vira bona, en un esperó fàcil anem a cercar la reunió a l'esquerra, per damunt uns herbots. Possible merlet a llaçar.

L4, L5. (Vº, IVº, IIIº, 70m) - Sortim a la dreta, a seguir les expansions. Tònica de diedres assequibles, sortim per esperó a la dreta en els últims metres... No empalmar els llargs, i menys cordada de 3!

L6. (Ae, V, 30m) - Pugem a la dreta, a cercar una fissura vertical amb claus, que podem passar en Ae (en lliure també surt, ¿6a+/b?), aviat escalem en V fins la reunió. Llarg força mantingut.

L7, L8. (IV/IV+, 70m) - Segueix la tònica de diedres fàcils i esperons amb cantell. Força ràpid i bonic. Fem reunió sota un diedre taronjós ben marcat.

La Sílvia acabant l'últim llarg, diedre vertical amb pas de V+.

L9. (V+, 45m) - Llarg que recorre un diedre fissurat vertical, mantingut en Vº i amb un pas de V+ més impressionant que difícil, ja que té els cantells amagats... Ens situem a l'esquerra del diedre, damunt una repisa que en uns metres fàcils ens mena al cim, al costat d'una alzina vistosa. Potser la tirada més bonica. Sortida en grimpada evident.

Corona de rei a l'últim llarg. Diàmetre de 25cm!

En Marc a l'últim llarg, abans del pas de V+.

Descens: seguim caminant fins al cim (direcció Oest) i molt aviat trobem el camí que seguim a l'esquerra. Trobem una gran fita i les cadenes que ens ajudaran a baixar assegurats per la canal equipada. Des d'aquí baixem fins la torre d'alta tensió, i baixem a buscar el camí d'ascens, molt evident. 20/30min. (Mirar descripció via Tànger per més detalls)











1 comentari:

  1. Xeeeics !!!! feu molt bona cara a les fotos jejeje, per la vostra informació fa poc que he començat a escalar, una abraçada molt forta a tots i un clatellot al Marc.

    ResponElimina