1 de desembre del 2010

Multiplà, Barranc de sant Pere, Collegats (90m, V+/Ae)

Aquesta via és la més estrambòtica d'aquest petit sector de Collegats. Dos llargs que són força diferents, el primer on predomina l'artificial, i el segon, d'escalada lliure i bona roca. La part inferior té trams amb sorreta, que ens faran netejar alguna presa, i alguna pedra que es fa mirar. En canvi, el llarg de dalt és bo i divertit. Oberta per Remi Brescó. Via recomanable més aviat per a clàssics, cal anar bé de coco, té trams exposats; tot i així, és xula.

Material: alien groc i friends 0.75, 1 i 2, tascons opcionals, cordinos, bagues llargues i estrep.

Accés: aparquem a la Font de la Figuereta, entre la Pobla de Segur i Sort. Prenem a peu la carretera cap al túnel, sense entrar-hi. La via es troba uns 70m a l'esquerra de la boca sud del túnel, a la mateixa paret. Caldrà travessar la carretera, pujar per un talús que ens mena a peu de paret, i flanquegem per una vira. Veiem 3 spits en un desplomet. Aprofitar la balmeta per refugiar-se l'assegurador.

ressenya: la via Multiplà és la 5, el túnel és a la dreta.

L1. 45m. (A1, V+).- El primer llarg comença amb passos durs sobre roca amb sorreta, però es poden fer en artificial. Després d'uns quants passos, es torna fàcil (IV-IV+) i no hi ha seguros, caldrà anar a mà dreta pel millor terreny fins un desplomet amb spits, on hi ha l'A1. Algun pas llarg, intercalant-se amb passos en lliure (V+), on caldrà vigilar amb les pedres soltes.

En Marc Vila als primers metres.

L2. 45m (V+).- Sortim de la reunió amb passos molt finets en roca polsosa, sota un sostret. El pas clau del llarg es troba aquí, ja que està molt polit per l'aigua i és un pas estrany. Un cop superat, ens situem sota un diedre-xemeneia vertical i de roca suprema (IV+), on hi cap el Camalot#2, i llacem una sabina. Sortim a un replà, anem a la dreta cercant la millor roca, en uns ressalts fàcils però exposats (III-IV). En una repisa amb vegetació, anem a buscar un mur vertical i atractiu. Xapem l'espit amb baga molt llarga pel fregament, i amb passos explosius (V+) superem una panxa de còdols grans i de magnífica adherència, posant un pont de roca i un alien groc. Es pot llaçar algun merlet.


Passat el diedre-xemeneia del segon llarg. Roca de primera.

Descens: es pot rapelar, però les pedres soltes i la vegetació ho fan desaconsellable. El millor és pujar uns metres fins trobar un corriol amb fites, seguir-lo a mà dreta, direcció Est, fins trobar el petit pas equipat del "tap de xampany" roca característica amb aquesta forma. Fites i cadenes per assegurar-se, i uns metres més de sender fins arribar a la carretera. 20/25min.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada